Pilates metodu, Joseph Hubertus Pilates tarafından geliştirilmiş olan bir egzersiz sistemidir. Temeli tamamen kontrole dayandığından, pilatesin ikinci adı Contrology (kontrol bilimi)'dir.
Pilates Matwork Eğitmenliği Sertifika Programı
Pilates metodu, Joseph Hubertus Pilates tarafından geliştirilmiş olan bir egzersiz sistemidir. Temeli tamamen kontrole dayandığından, pilatesin ilk adı Contrology (kontrol bilimi)'dir. Kontrol, pilatesin temel yapı taşıdır. Hareketler vücut kontrolü esasına dayanarak gerçekleştirilir. Yapılan egzersizin bir pilates egzersizi olabilmesi için ilk olarak kontrolden bahsedebiliyor olmamız gerekir. Bu sebeple pilates eğitimi esnasında ilk öğretilen nefesle birlikte beden kontrolüdür. Pilates matwork eğitmenliği sertifika programında, öncelikle pilatesin 6 temel prensibini işleriz. Ardından anatomi eğitimi ile devam eden süreç yoğun egzersiz programıyla son bulur.
1999 yılında bireysel ve kurumsal gelişim alanında faaliyet vermek üzere kurulan Etkin İnsan Gelişim Enstitüsü; bireylerin ve kurumların kendilerini geliştirebilmeleri ve daha ileriye taşıyabilmeleri adına ulusal ve uluslararası birçok festival ve organizasyon düzenlemiştir.
2006 yılı itibariyle Türkiye’nin İzmir başta olmak üzere farklı illerinde pilates eğitmenleri yetiştirmeye başlayan Etkin İnsan Gelişim Enstitüsü, bu alanda pek çok ilki beraberinde getirmiştir. Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi işbirliği ile başlatılan Pilates Matwork ve Reformer Eğitmenliği Sertifika Programı, Türkiye’de devlet üniversitesi akademik desteğini alan ilk ve tek eğitim programı olmuştur.
2012 yılına kadar; İzmir, İstanbul, Bursa, Adana, Mersin ve Antalya’da olmak üzere 65 Pilates Matwork Eğitmenliği Sertifika Programı başarı ile tamamlanmıştır. Mezun olan kursiyerlerimizden kimileri turizm alanında çalışmayı seçmiş, kimileri de kendi pilates merkezlerini açmışlardır. Mezunlarımızın çalıştığı otellerden bazıları : Mardan Palace, Adam&Eve, Baia, Titanic Resorts, WOW Hotels, Rixos Hotels vb. yer almaktadır.
Pilates’in altı temel prensibi:
- Kontrol: Pilates egzersizleri esnasında beden tamamen kontrol altında olmalı. Harekete giriş, hareket süreci ve çıkışı bizim kontrolümüz dahilindeyken, bedeni tamamen hissedebilir ve gözlemleyebilir olmalıyız.
- Nefes: Pilates hareketlerinde nefes hareketle uyumlu ve tutarlı olmalıdır. Hareketinizin yapısı nefesinizin biçimini belirler.
- Merkezleme: Pilates hareketlerinde merkezimiz genelde pelvis-karın bölgemizdir. Kontrol ve güç daha çok bu bölgede yoğunlaşır ve egzersizler temelinde stabilizasyona dayanır.
- Akıcılık: Pilates egzersizleri kendi içinde bir sisteme ve akıcılığa sahiptir. Hareketler nefes eşliğinde akıcı bir şekilde birbirini takip eder. Hareketin ve nefesin akıcılığını sağlar ve onu korumaya çalışırız.
- Kesinlik: Pilates egzersizlerini uygularken hareketlerin kesin ve net olmasına dikkat etmeliyiz. Vücuttaki kontrol ve kesinlik azaldığında pilates kendi içindeki bütünlükten uzaklaşmaya başlar. Doğru teknikle her zaman iyi ve ideal sonuçlara ulaşırız.
- Konsantrasyon: Pilates hareketlerini uygularken, öncelikle bedenimizin tamamen farkında olmamız gerekir. Bedenimizin duruşu, yapısı , hareketin merkezi, gücü, çalıştırdığı bölgeler… Bedensel ve zihinsel odak ve konsantrasyon pilates egzersizlerinden alacağımız sonucu kat ve kat artıracaktır.
Pilates Matwork Eğitmenliği Sertifika Programı'na katılmak isteyen katılımcılar daha önce pilates eğitimi almamış olsalar bile, eğer kendilerini bu yoğun sürece hazır hissediyorlarsa katılabilir ve başarı sağlayabilirler. Daha önce pilates eğitimi almış olan katılımcılar ise Pilates bilgi ve deneyimlerini artırmak ve pilates eğitmenliğine doğru bir adım atmak ve daha da ilerleyebilmek için bu eğitime katılabilirler.
Pilates Matwork Eğitmenliği Sertifika Programı, 6 güne yayılmış olan bir eğitim programıdır. Altı gün süresince Pilates Matwork egzersizlerini ve anatomi bilgilerinizi tamamlarsınız.
Pilatesin tüm teorik ve pratik eğitimlerini tamamlandıktan sonra iki aşamalı sınava tabi olursunuz.
Her iki sınavdan da başarı sağlarsanız, Pilates Matwork Eğitmenliği Sertifika’sını almaya hak kazanırsınız. Eğitim süresince farklı ödev ve ev uygulamalarınız olacaktır. Sınava girebilmeniz için bu ödev ve uygulamaları tamamlamış ve eğitime %90 devam etmiş olmanız gerekmektedir.
Eğitim İçeriği:
- Pilates’in tarihçesi ve yaklaşımı
- Pilates’in 6 prensibi
- Pilates metodunu diğer uygulamalardan ayıran özellikler
- Temel ve fonksiyonel anatomi
- Egzersiz bilimi ve bedenin doğru kullanımı
- Pilates egzersizlerinde dikkat edilmesi gerekenler
- Pilates egzersizlerinin yapısı ve uygulamaları
- Pilates matwork hareketleri
- Pratik, pratik, pratik
- Canlandırma yöntemi
- Eğitmenliğin temelleri